Přednáška Zdeňka ŠPÍŠKA spojená s ochutnávkou hmyzu - ENTOMOFÁGIE

10. června 2015 - Cestovatel Zdeněk Špíšek si na závěr našich setkání před prázdninami připravil opravdu "lahůdku". Jíš rád hmyz?

Použití hmyzu jako potravy (odborně entomofágie) je zcela běžnou záležitostí ve většině zemí světa, kromě „vyspělých“ zemí západní Evropy a Ameriky. V Africe, jihovýchodní Asii a severní část Latinské Ameriky nejen, že na konzumaci hmyzu doslova závisí lidské životy, ale tato početná skupina živočichů je především vyhledávanou lahůdkou. Hmyz obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny a to až v 80% množství. Vzhledem k obsahu do jisté míry nenasycených mastných kyselin, může být hmyz kvalitou přirovnáván k masu drůbeže či ryb. Na rozdíl od jiných živočichů, ze kterých až 40% živé hmotnosti tvoří nevyužitelný odpad, je ve většině případů možno hmyz konzumovat celý. Jistě není potřeba zdůrazňovat obrovskou reprodukční schopnost hmyzu, která je mnohanásobně vyšší než u běžně chovaných zvířat. Nebojte se, odhoďte konvence stranou a přijďte ochutnat.
Příprava tohoto večera je však časově i finančně náročná. Je nutné se proto na akci předem přihlásit. My tak budeme mít představu, pro kolik zájemců máme ochutnávku připravit. Termín pro přihlášení je do 4. 6. na č.t. 607 518 104.

- Městské kulturní středisko Adamov
- od 17:45 hod.
- vstupné 60 Kč (v ceně je zahrnuta příprava ochutnávky hmyzu)

  • Přednáška Zdeňka ŠPÍŠKA spojená s ochutnávkou hmyzu - ENTOMOFÁGIE